Cel mai mare operator de servicii poștale din țară a ajuns în 2019 la o cifră de afaceri de peste 17 milioane de euro. Fondatorul companiei, Octavian Radu a declarat în exclusivitate pentru CAPITAL la ce cifră de afaceri se așteaptă în 2020, dar și ce planuri de viitor are. În plus, managerul general a dezvăluit și cum a luat naștere numele companiei.
La 10 ani de la trimiterea primului plic, Pink Post, liderul pieței de servicii poștale private din România, anunță rezultatele financiare obținute în 2019, bilanțul unui deceniu de activitate și planurile companiei pentru viitor. Doar în 2019, compania a efectuat peste 108 milioane de trimiteri poștale, reprezentând aproximativ 30% din numărul total de plicuri expediate la nivel național. Pe segmentul de trimiteri publicitare neadresate, compania a livrat anul trecut peste 242 de milioane de materiale.
„Sper ca peste 10 ani să fim cel mai mare operator. Dacă vom merge tot așa, pas cu pas, cum am mers în ultimii 10 ani, cândva vom participa la licitația pentru serviciul universal”, a spus Octavian Radu, acționar majoritar Pink Post.
Cifra de afaceri, tot în creștere
Lansat în 2010, Pink Post a devenit cel mai mare operator privat de servicii poștale din România după numărul de trimiteri, prin livrarea a 650 milioane de plicuri în perioada 2010-2019 și a 833 milioane materiale publicitare adresate si neadresate, având o contribuție totală de aproximativ 29.4 milioane de euro la bugetul de stat. Compania a încheiat anul 2019 cu o cifră de afaceri de 17.5 milioane de euro, în creștere cu 5% față de anul precedent.
În ceea ce privește anul 2020, Octavian Radu, acționarul majoritar Pink Post, a declarat în exclusivitate pentru Capital că se preconizează ca cifra de afaceri să ajungă undeva între 18,5 și 20 de milioane de euro.
Avansul tehnologiei și digitalizarea dau bătăi de cap
Compania are planuri mari de extindere
„Volumul de corespondență pe care îl vom distribui va fi cu 10-15% mai mare, față de anul anterior”, a spus Cristi Petcu, în exclusivitate pentru Capital.
În ceea ce privește investițiile necesare extinderii, acesta a spus că „Sunt foarte greu de cuantificat. Investițiile la noi nu înseamnă utilaje sau echipamente. Noi investim în oameni, în mașini și investim în spații pe care le închiriem ca să ne desfășurăm activitatea. La noi circa 85% sunt salariile”.
Din punct de vedere al numărului de trimiteri realizate în 2019, cele mai mari volume au fost în București și Ilfov, cu 28% din totalul la nivel național, cele mai active filiale Pink Post din țară fiind:
- Pink Post Constanța – cu 7,4 milioane de trimiteri adresate și 11,5 milioane neadresate
- Pink Post Cluj – cu 2,8 milioane de trimiteri adresate și 15 milioane neadresate
- Pink Post Prahova – cu 5,7 milioane de trimiteri adresate și 7,5 milioane neadresate
- Pink Post Brașov- cu 5 milioane de trimiteri adresate și 6,9 milioane neadresate
- Pink Post Timiș – cu 4,1 milioane de trimiteri adresate și 7,5 milioane neadresate
Octavian Radu a mai spus pentru Capital că scrie o carte, ce va fi lansată în noiembrie 2020. Cartea antreprenorului va conține povestea companiei Pink Post, dar și amănunte din viața acestuia, precum și provocările și eșecurile prin care a trebuit să treacă, pentru a ajunge la succesul de care se bucură în prezent. În plus, Octavian a spus și că alocă undeva între 22 și 25 de ore pe săptămână pentru scrierea cărții.
Mai mult decât atât, Cristi Petcu a dezvăluit și povestea din spatele numelui companiei. Întrebat de ce „Pink”, acesta a oferit următorul răspuns: „Mi-am dorit foarte mult să leg numele firmei de fiica mea cea mare. Și cumva ea m-a ținut în picioare anii aștia. Am intrat într-o zi în camera ei și m-a izbit culoarea roz. Și i-am dat un mesaj lui Octavian să-l întreb ce părere are de numele acesta. Și a fost de acord.„