Octavian-Claudiu Radu (n. 1 mai 1961, Bucureşti) este un om de afaceri din România cunoscut mai ales datorită magazinelor Diverta, nume care a devenit un brand naţional. Este fondatorul grupului de companii RTC, un holding cu 8 linii de business şi peste 4000 de angajaţi. Conform topului 300 Cei mai bogaţi români din 2010 întocmit de Revista Capital, averea lui Radu Octavian a fost estimată la peste 100-120 de milioane euro, ocupând poziţia 62. Omul de afaceri locuieşte în Bucureşti, în cartierul Străuleşti, în apropierea lacului Griviţa, şi are cinci copii din două căsătorii. În 2004 în timpul unei călătorii în Grecia, ca urmare a unei neînţelegeri de afaceri, a suferit un uşor atac cerebral. Pentru o scurtă perioadă de timp, Radu Octavian a avut şi demnităţi publice. În anul 2004 a candidat pe listele Alianţei Dreptate şi Adevăr PNL-PD în circumscripţia electorală nr. 16 din Dâmboviţa. A fost validat ca deputat în data de 17 decembrie 2004 dar după o perioadă de doar câteva luni, în 28 iunie 2005 a demisionat din această funcţie. A început să facă afaceri în 1990, când importa hârtie din Polonia în Germania şi care a ajuns să deţină în România librăriile Diverta, divizia de fashion Rafar, divizia de distribuţie şi birotică Proffice, divizia de curierat TCE sau divizia de soluţii informatice Sistec. În 2010 mai multe firme conduse de acesta au intrat în isolvenţă din cauza crizei financiare. De asemenea, Octavian Radu a înfiinţat Fundaţia RTC, pentru a “creşte gradul de cultură şi civilizaţie al comunităţilor în care trăim”.
“AŞ VINDE ORICE PENTRU A FACE ROST DE BANI”
Puternic afectat de criza financiară, Octavian Radu se află într-un moment dificil al carierei de antreprenor, dar consideră că aceste încercări sunt riscuri la care orice om de afaceri se supune. “Am un cont în străinatate dar nu am bani în el. Mi-am epuizat toate milioanele cu companiile, toţi prietenii mă întreabă cum mă simt acum, dacă am vreo depresie. Viaţa mea s-a schimbat mult în sensul că acum realitatea este mai urâtă, însă viaţa merge înainte. Practic acum doar ne facem jobul în alt mediu. Există unele ajustări care se fac lin şi alte ajustări care nu se fac lin în afaceri, cum este intrarea în insolvenţă”, spune Oactivan Radu. Acesta declara în urmă cu un an că ar vinde orice companie pentru a face rost de bani, doar că în vremea aceasta nu se găsesc cumpărători. “În ceea ce priveşte Diverta, există interes din partea unor cumpărători din Austria, Singapore şi chiar din ţară, dar nu avem niciun contract semnat. Am anunţat că vreau să listez Diverta pentru atragerea de capital, vreau să listez de fapt toate companiile pe care le am, pentru că Bursa duce lipsă de companii cum sunt cele din grupul meu”, dezvăluia omul de afaceri, care a recunoscut că este tentat să se retragă din businessurile pe care le controlează. “O dată pe lună vin la mine directorii din companii şi mă întreabă ce aş face eu într-o anumită situaţie. De când a venit criza am renunţat la şedinţele cu angajaţii şi la rapoartele lunare pentru a nu-i stresa”, povestea Octavia Radu, despre modul cum se luptă cu dificultăţile ivite după criză. În ceea ce priveşte Fundaţia RTC, acestza afirma: „Dorim o implicare constantă în creşterea gradului de cultură şi civilizaţie a comunităţilor în care trăim şi ne desfăşurăm activitatea.
Mottoul nostru este: „Cu puţin se poate face mult bine” şi credem că proiectele Fundaţiei vor fi sprijinite de fiecare din noi. Cei care ne cunosc stiu ca a face parte din familia RTC înseamnă mai mult decât a fi un bun profesionist. Ne unesc valori comune precum transparenţa, integritatea, responsabilitatea şi curajul. Vedem în profunzime lucrurile care se întâmplă în jurul nostru şi dorim o implicare constantă în creşterea gradului de cultură şi civilizaţie al comunităţilor în care trăim şi ne desfăşurăm activitatea”.
RĂPUS DE CRIZĂ
Omul de afaceri Octavian Radu pare a fi un model businessman care câştigă şi pierde în funcţie de jocul pieţei şi de evenimentele care se petrec în plan economic. În ciuda faptului că deţine mai multe companii ce activează în curierat si transport, fashion, imobiliare sau pe piaţa de carte, cu afaceri de peste 100 de milioane de euro, acesta a cedat lupta cu criza epuizându-şi mare parte din resursele financiare în încercarea de a susţine businessurile, dupa ce doua dintre cele mai mari firme din grup, Diverta si TCE Logistica, au intrat in insolvenţă. Tentat să renunţe chiar la afaceri după propriile sale spuse şi dornic să se axeze mai mult pe consultanţă, Octavian Radu poate fi considerat un exemplu de antreprenor care nu întodeauna are soluţiile câştigătoare. Resursele biografice foarte limitate şi informaţiile restrânse privind afacerile sale trasează un tablou în culori vagi privind personalitatea sa şi drumul spre succesul în afaceri, motiv pentru care nu se pot trage concluzii clare cu privire la modul în care a reuşit să pună pe picioare afaceri de milioane de euro. În ceea ce priveşte implicarea social, aceasta se pare a a venit într-un moment în care exista o anumită stabilitate financiară şi ca un feedback al succesului pe care l-a înregistrat în afaceri. În ultimul timp însă datele privind activitatea fundaţiei sunt tot mai rare, ca un semn că aceasta funcţionează în strânsă legătură cu profitul firmelor sale.