Antreprenorul Octavian Radu, care deține mai multe afaceri, printre care și rețeaua Diverta, spune că reacția statelor și a băncilor la criza cauzată de COVID-19 a fost mult mai bună decât cea de la criza financiară. “Au pompat bani, au susținut cererea, care, dacă s-ar fi prăbușit, eram toți la pământ”. El a vorbit și despre cartea sa autobiografică lansată recent, un mamut de 900 de pagini în care spune că a povestit tot ce-și aduce aminte – “scrisul e mare, sunt și multe poze, nu e atât de grav pe cât sună”.
El a prezentat, la Profit TV , o comparație între criza de acum, generată de pandemie, și cea pornită în 2009 din piața financiară și spune că, astăzi, lucrurile stau mult mai bine din cauza reacției statelor și a băncilor. Un capitol sau un titlu de carte de business despre actuala perioadă s-ar numi: “Ce au făcut statele bine în criza din 2020 altfel decât în criza din 2008 și de ce la o catastrofă mult mai mare decât niște junk bonds prin America astăzi stăm mult mai bine decât am stat în 2009-2011”.
“Statele și băncile au pus bani, au pompat bani, au susținut cererea, care, dacă s-ar fi prăbușit, eram toți la pământ. Cu toată experiența mea, când nu mai vinzi nimic, nu mai vinzi nimic. Experiența mea de acum 10 ani m-a făcut ca măcar să am niște bani puși deoparte, să nu trebuiască să-mi caut, mai în glumă, mai în serios, un job de taxi-car la Viena”, spune Octavian Radu la Profit TV, în emisiunea Profit LIVE, transmisă începând cu ora 18.30 și în care mediul de business vorbește despre situația actuală.
Antreprenorul are acum afaceri precum Diverta, PinkPost, Sistec, TCE, Flaro, Rimobi sau Sunny Berry. Înainte ca recesiunea pornită din toamna anului 2008 să măture și România, avea mult mai multe – 100 de companii, estimează el, cu o cifră de afaceri cumulată de aproape 300 de milioane de euro -, multe fiind apoi închise, cum ar fi franciza retailerului de îmbrăcăminte Debenhams, iar unele trecând prin insolvență, precum Diverta…